10 arsye që do t’ju bindin të keni një mik katërputrosh në shtëpi

0

[ad_1]

Kafshët tona shtëpiake na sjellin shumë kënaqësi dhe gëzim në përditshmëri, por rezulton se ato janë edhe aleatë të shkëlqyer për shëndetin tonë. Në të vërtetë, studimet shkencore kanë treguar se bashkëjetesa me një kafshë shtëpiake ka një ndikim pozitiv në shëndetin tonë fizik dhe mendor.

Pronarët e kafshëve shtëpiake thuhet se kanë më pak probleme shëndetësore sesa ata që nuk kanë. Ata kanë më pak gjasa të vuajnë nga presioni i lartë i gjakut, kolesteroli ose çrregullime kardiovaskulare. Përveç kësaj, kafshët shtëpiake gjithashtu kanë virtyte të njohura kundër stresit. Ne kemi përpiluar 10 arsyet më bindëse pse duhet të merrni një kafshë shtëpiake.

Ato lehtësojnë kontaktin social

Dihet se kafshët shtëpiake promovojnë ndërveprimet sociale dhe ndihmojnë pronarët e tyre të krijojnë lidhje me njerëzit e tjerë! Kjo i bën pronarët e kafshëve shtëpiake më shumë gjasa të njohin fqinjët e tyre dhe të shoqërohen. Kjo gjithashtu i bën ata më të prirur të gjejnë ndihmë nga ata që i rrethojnë: mbështetje e thjeshtë morale ose një ndihmë e vogël mes fqinjëve në rast se diçka nuk shkon.

Qentë, miqtë më të mirë të njeriut, njihen veçanërisht për aftësinë e tyre për të luftuar izolimin: jo vetëm sepse janë shoqërues besnikë, por edhe sepse lehtësojnë kontaktin me njerëzit e tjerë. Në rrugë, në park, qoftë me pronarë të tjerë qensh apo me fëmijë që i tërheqin ata, qentë janë magnet njerëzor.

Meqenëse izolimi dhe përjashtimi social fjalë për fjalë mund të na sëmurin dhe të çojnë në probleme të shëndetit mendor, kafshët shtëpiake mund të jenë një ndihmë e madhe, veçanërisht për të moshuarit dhe njerëzit që jetojnë vetëm.

Ato i ndihmojnë njerëzit të humbin peshë

Nga të gjitha kafshët shtëpiake, qentë janë më të aftët për t’i mbajtur pronarët e tyre në gjendje të mirë. Ata ecin mesatarisht 30 minuta më shumë në javë sesa njerëzit që nuk kanë një kafshë shtëpiake. Ecja me qenin tuaj 20 minuta në ditë 5 ditë në javë mund t’ju bëjë të humbni 6 kilogramë në një vit.

Duket gjithashtu, edhe pse ende jo e provuar, se edhe pronarët e maceve do të ushtroheshin më shumë se të tjerët. Arsyeja kryesore? Macja, me sjelljen e saj, do t’i komunikonte energjinë e saj pronarit dhe do t’i jepte atij ose asaj më shumë entuziazëm për të ushtruar!

Menaxhimi më i mirë i stresit

Pronarët e kafshëve shtëpiake përballen më mirë me stresin. Sipas disa studimeve, ekziston vërtet një lidhje midis pranisë së një kafshe shtëpiake nga njëra anë dhe niveleve të ulëta të stresit dhe presionit të ulët të gjakut nga ana tjetër.

Kështu, të kesh një qen duket se ka një efekt pozitiv në sistemin nervor vegjetativ: te pronarët e qenve, sistemi nervor parasimpatik tregon një aktivitet më të lartë, ndërsa aktiviteti i sistemit nervor simpatik është i reduktuar. Si rezultat, pronarët e qenve reagojnë më pak ndaj stresit.

Ata mbrojnë fëmijët nga sëmundjet

Të jetosh me një qen që kalon të paktën një pjesë të ditës jashtë, mund të rrisë sistemin imunitar të fëmijës në vitin e parë të jetës. Macet gjithashtu duket se ofrojnë këtë mbrojtje, megjithëse efekti i vërejtur ishte më i dobët. Fëmijët që jetojnë me kafshë shtëpiake do të kishin vërtet nevojë për antibiotikë më rrallë se fëmijët e tjerë.

Po kështu, foshnjat që jetojnë me qen shoqërues do të ishin më pak të prirur ndaj infeksioneve të frymëmarrjes dhe rreziku i tyre për alergji do të reduktohej me 33%.

Ato nxisin zhvillimin psikologjik të fëmijëve

Kafshët shtëpiake jo vetëm që ndikojnë në shëndetin e fëmijëve tanë, por gjithashtu luajnë një rol të madh në zhvillimin e tyre psikomotor dhe emocional.

Studimet kanë treguar se kafshët shtëpiake ndihmojnë në zhvillimin e ndjenjës së përgjegjësisë tek fëmijët e vegjël. Kujdesi për një kafshë, ushqyerja me të, ecja me të, përkëdhelja dhe dashuria i ndihmon fëmijët të rrisin vetëbesimin e tyre. Kafsha shtëpiake gjithashtu përfaqëson në të njëjtën kohë një të besuar, një shok loje, një bashkëpunëtor.

Kafsha shtëpiake është gjithashtu një element qetësues dhe siguri për të vegjlit dhe ka një efekt stabilizues në zhvillimin e tyre psikologjik.

Ato nxisin shëndetin e mirë të zemrës

Përkëdhelja e një maceje, qeni apo çdo kafshe tjetër me gëzof në përgjithësi na jep një ndjenjë mirëqenieje dhe na qetëson menjëherë: ngadalësohet frymëmarrja, presioni i gjakut dhe rrahjet e zemrës bien, gjë që redukton shumë rrezikun e zhvillimit të një sëmundjeje të zemrës.

Vini re, megjithatë, se anasjelltas, një kafshë shtëpiake e trajnuar dobët me çrregullime të sjelljes do të ketë efektin e kundërt dhe do të rrisë rrezikun për të pasur një atak në zemër.

Ata ndihmojnë adoleshentët

Vitet e adoleshencës nuk janë kurrë një kohë e lehtë. Shumë prindër janë të pafuqishëm përballë adoleshentëve të tyre, të cilët ndonjëherë kanë sjellje të pakuptueshme ose të tërhequra. Kafshët shtëpiake njihen si një element strukturues i personalitetit të të rinjve. Ndërsa një adoleshent mund të mos dëshirojë t’i besojë një të rrituri, ai ose ajo do të gjejë gjithmonë një “vesh” ngushëllues tek një kafshë shtëpiake. Për më tepër, një studim zbuloi se adoleshentët me kafshë shtëpiake ushtroheshin më shumë se të tjerët.

Na qetësojnë

Ndërveprimet me miqtë tanë të kafshëve ulin nivelin e kortizolit, hormonit të stresit, në trup. 57% e pronarëve të maceve besojnë se gërvishtja e maceve mund të jetë më efektive se mjekimi. Ky efekt qetësues mund të shpjegohet shkencërisht: frekuenca e ajrit të gërvishjes thuhet se ka një efekt qetësues, njësoj si muzika, e cila shkaktoi terapinë muzikore.

Ato rrisin jetëgjatësinë

Kafshët shtëpiake ndihmojnë të sëmurët të shërohen dhe të moshuarit të ndihen më mirë. Prania e tyre kërkohet kështu gjithnjë e më shumë në shtëpitë e të moshuarve apo qendrat e specializuara që përdorin terapinë e kafshëve shtëpiake për të ndihmuar pacientët e tyre.

Terapia me kafshë shtëpiake konsiston në përdorimin e afërsisë së një kafshe shtëpiake ose shoqëruese, me një njeri që vuan nga çrregullime mendore, fizike ose sociale për të reduktuar stresin ose pasojat e trajtimit mjekësor.

Më pak vizita mjekësore

Një mollë në ditë mban mjekun larg. Të gjithë e dinë këtë thënie të famshme. Po sikur e njëjta gjë të ishte e vërtetë me kafshët shtëpiake? Duket se pronarët e kafshëve shtëpiake më rrallë kanë nevojë për një mjek.

Një studim në Gjermani dhe Australi ka treguar se duke filluar nga një gjendje ekuivalente shëndetësore, pas 5 vitesh, pronarët e kafshëve shtëpiake kanë nevojë për një mjek më rrallë se njerëzit pa kafshë shtëpiake. Ata që kishin një kafshë shtëpiake gjatë asaj kohe kishin më pak vizita te mjeku.

Përkthyer nga Scientificorigin.com

[ad_2]

Source link

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert