Pandemia e ardhshme ka të ngjarë të shkaktohet nga virusi i gripit, paralajmërojnë shkencëtarët

[ad_1]

Gripi është patogjeni që ka më shumë gjasa të shkaktojë një pandemi të re në të ardhmen e afërt, sipas shkencëtarëve kryesorë.

Pra, sipas mediave britanike, një sondazh ndërkombëtar do të zbulojë se 57% e ekspertëve të lartë të sëmundjeve tani besojnë se një lloj i virusit të gripit do të jetë shkaku i pandemisë së ardhshme të sëmundjeve infektive vdekjeprurëse.

Pse pandemia e ardhshme do të shkaktohet nga gripi?

Besimi se gripi është kërcënimi më i madh pandemik në botë bazohet në hulumtimet afatgjata që tregojnë se ai po evoluon dhe po ndryshon vazhdimisht, tha Jon Salmanton-García nga Universiteti i Këlnit, i cili kreu studimin.

“Çdo dimër vjen gripi”, tha ai. “Ju mund t’i përshkruani këto shpërthime si pandemi të vogla. Ato janë shumë të kontrolluara sepse shtamet e ndryshme që i shkaktojnë nuk janë mjaftueshëm infektive, por kjo nuk do të jetë domosdoshmërisht përgjithmonë.”

Detajet e studimit, i cili përfshinte të dhëna nga gjithsej 187 shkencëtarë të vjetër, do të zbulohen në konferencën e Shoqatës Evropiane për Mikrobiologjinë Klinike dhe Sëmundjet Infektive (ESCMID) në Barcelonë fundjavën e ardhshme.

Çfarë është sëmundja X

Shkaku tjetër më i mundshëm i një pandemie, pas gripit, është një virus i quajtur Sëmundja X që është ende i panjohur për shkencën, sipas 21% të ekspertëve të përfshirë në studim. Ata besojnë se pandemia e ardhshme do të shkaktohet nga një mikroorganizëm ende i paidentifikuar që do të shfaqet nga askund, siç bëri virusi Sars-CoV-2, shkaktari i koronavirusit, kur filloi të infektonte njerëzit në 2019.

Në të vërtetë, disa shkencëtarë ende besojnë se Sars-CoV-2 mbetet një kërcënim, me 15% të shkencëtarëve të përfshirë në studim duke e identifikuar atë si shkakun më të mundshëm të një pandemie në të ardhmen e afërt.

Mikroorganizmat e tjerë vdekjeprurës si viruset Lassa, Nipah, Ebola dhe Zika u vlerësuan si kërcënime serioze globale nga vetëm 1% deri në 2% e të anketuarve. “Gripi mbeti, në masë të madhe, kërcënimi numër një për sa i përket potencialit pandemik në sytë e shumicës dërrmuese të shkencëtarëve të botës,” shtoi Salmanton-García.

Alarmi global për gripin e shpendëve

Javën e kaluar, Organizata Botërore e Shëndetësisë shprehu frikën për përhapjen alarmante të llojit të gripit H5N1 që po shkakton miliona raste të gripit të shpendëve në mbarë botën. Ky shpërthim filloi në vitin 2020 dhe ka çuar në vdekjen ose vrasjen e dhjetëra miliona shpendëve dhe gjithashtu ka zhdukur miliona zogj të egër.

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *