Pse konsumi i mishit lidhet me jetëgjatësinë tonë?

[ad_1]

Një ekip shkencëtarësh nga Australia, Italia, Polonia dhe Zvicra kanë ekzaminuar lidhjen midis konsumit të mishit dhe jetëgjatësisë në nivel popullsie bazuar në të dhënat ekologjike të publikuara nga agjencitë e Kombeve të Bashkuara.

“Jetëgjatësia në lindje është masa që përshkruan në mënyrë sintetike vdekshmërinë në një popullatë”, tha autori kryesor Dr. Wenpeng You, një studiues në Universitetin e Adelaide dhe Qendrën Kërkimore FAPAB dhe kolegët.

“Vlerësohet se 20-30 për qind e jetëgjatësisë njerëzore përcaktohet nga faktorë gjenetikë dhe 70-80 për qind përcaktohet nga faktorë mjedisorë”. Jetëgjatësia në moshën pesë vjeçare ndikohet në mënyrë të ngjashme nga faktorët gjenetikë, ndërsa përjashton vdekshmërinë neonatale, foshnjore dhe në fëmijërinë e hershme që varet shumë nga faktorët mjedisorë, veçanërisht nga higjiena dhe kontrollet e infeksionit, shkruan Sci News.

“Efektet e ngrënies së mishit në shëndetin e njeriut janë debatuar në hulumtimet e të ushqyerit dhe dietave për një kohë të gjatë”, shtuan ata. “Gjatë 50 viteve të fundit, megjithëse lidhjet midis ngrënies së mishit dhe sëmundjes janë rrethanore dhe të diskutueshme në një farë mase, ato kanë nxitur përhapjen e vegjetarianizmit dhe veganizmit, bazuar në supozimin se dietat pa mish ofrojnë më shumë përfitime shëndetësore sesa dietat që përfshijnë mish”.

“Deri më sot, ka pasur një kërkim mbizotërues që thotë se vegjetarianët priren të kenë jetëgjatësi më të madhe krahasuar me jo-vegjetarianët në disa popullata. Megjithatë, mungesa e përfaqësimit të popullsisë dhe dështimi për të hequr ndikimin e stilit të jetesës në këto studime janë kritikuar shumë”.

“Studimi ynë i bazuar në popullatë, duke përdorur të dhënat e mbledhura nga Kombet e Bashkuara dhe agjencitë e tyre, teston hipotezën se, në mbarë botën, popullatat me më shumë konsum të mishit kanë jetëgjatësi më të madhe”. Në studim, Dr. Ju dhe bashkautorët ekzaminuan efektet e përgjithshme shëndetësore të konsumit total të mishit në 175 vende të botës.

Studiuesit zbuluan se konsumi i energjisë nga karbohidratet nuk çon në jetëgjatësi më të madhe dhe se konsumi total i mishit lidhet me jetëgjatësinë më të madhe, pavarësisht nga efektet konkurruese të marrjes totale të kalorive, pasurisë ekonomike, avantazheve urbane dhe obeziteti.

“Njerëzit janë përshtatur me mish ngrënie nga perspektiva e evolucionit të tyre më shumë se dy milionë vjet”, tha profesor Maciej Henneberg, një studiues në Universitetin e Adelaide dhe Universitetin e Cyrihut. “Mishi i kafshëve të vogla dhe të mëdha siguroi ushqimin optimal për paraardhësit tanë, të cilët zhvilluan përshtatje gjenetike, fiziologjike dhe morfologjike për të ngrënë produktet e mishit dhe ne i kemi trashëguar ato përshtatje”.

“Gjetjet janë në përputhje me studimet e tjera që tregojnë se ushqimet me bazë të drithërave kanë vlerë më të ulët ushqyese se mishi”, tha Dr. Arthur Saniotis, një studiues në Universitetin e Adelaide dhe Institutin Ludwik Hirszfeld të Imunologjisë dhe Terapisë Eksperimentale.

“Ndërsa kjo nuk është befasi për shumë prej nesh, ajo ende duhet të theksohet. Ajo nënvizon se mishi ka përbërësit e vet që kontribuojnë në shëndetin tonë të përgjithshëm përtej numrit të kalorive të konsumuara dhe se pa mish në dietën tonë, ne mund të mos lulëzojmë”.

Rezultatet e ekipit janë publikuar në Revistën Ndërkombëtare të Mjekësisë së Përgjithshme.

loading…

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *