Probleme të shëndetit mendor dhe çrregullime të të ngrënit, studimi më i ri mbi pasojat e Covid tek të infektuarit

[ad_1]

Sipas studimeve të reja, koronavirusi po shkakton probleme të shëndetit mendor te pacientët. Në një studim të madh të botuar të mërkurën në revistën The BMJ, studiuesit nga St. Louis analizuan të dhënat e 153,848 njerëzve nga sistemi i Administrimit të Shëndetit të Veteranëve. Studimi përfshiu vetëm njerëz që nuk kishin diagnoza ose trajtim të shëndetit mendor për të paktën dy vjet përpara infeksionit, dhe studimi i grupit i ndau pjesëmarrësit në ata që i mbijetuan 30 ditëve të para të infeksionit SARS-CoV-2 dhe dy grupe kontrolli.

Grupet e kontrollit përfshinin një grup bashkëkohor pa prova të infeksionit nga virusi dhe një grup historik që i parapriu pandemisë. Ata me COVID-19 kishin 39% më shumë gjasa të kishin çrregullime depresive dhe 35% më shumë gjasa të shfaqnin një rrezik në rritje të çrregullimeve të ankthit gjatë muajve pas infektimit. Ai grup kishte gjithashtu 38% më shumë gjasa për t’u diagnostikuar me çrregullime të stresit dhe përshtatjes dhe 41% më shumë gjasa për t’u diagnostikuar me çrregullime të gjumit. Pacientët me COVID-19 kishin 80% më shumë gjasa për të zhvilluar probleme neurokognitive dhe 34% më shumë gjasa për të zhvilluar çrregullime të përdorimit të opioideve. Më shumë se 18% e pacientëve me COVID-19 morën një diagnozë ose recetë për një çështje neuropsikiatrike vitin e ardhshëm.

Megjithatë, midis 4.4% dhe 5.6% e njerëzve në studim kishin depresion, ankth ose stres dhe çrregullime të përshtatjes. Mosha mesatare e atyre në studim ishte 61 vjeç, 90% e të cilëve ishin meshkuj.

Një studim i fundit i botuar në Journal of Adolescent Health duke parë shtrimet në spitalin e Fëmijëve të Bostonit të lidhura me çrregullimet e të ngrënit, zbuloi se ka pasur një rritje të prevalencës së çrregullimeve të tilla për grupmoshën. Sipas GlobalData , epidemiologët presin që rastet e përhapura të çrregullimit të ngrënies së tepërt ka të ngjarë të rriten dhe të tejkalojnë parashikimet aktuale të parashikimeve gjatë pesë viteve të ardhshme.

Për t’ju bashkuar grupit të Faxweb.al në Facebook, klikoni Join Group

loading…

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *