Ky gjest i thjeshtë dhe i ëmbël mund të lehtësojë dhimbjen fizike të të dashurit tuaj, ja çfarë thonë studiuesit

[ad_1]

Ngrohtësia e një dore që shtrëngon një tjetër siguron dashuri, siguri dhe qetësi.

Përveçse është një mënyrë për të treguar dashuri, mbajtja e duarve mund të jetë e mirë edhe për shëndetin tuaj. Një studim raporton se mbajtja e dorës me një të dashur mund të sigurojë lehtësim nga dhimbja fizike.

Dhe ndryshe nga shumica e studimeve që fillojnë me shkencë dhe eksperimente të komplikuara, ky pati një fillim të ëmbël.

Autori kryesor i studimit, Pavel Goldstein, vuri re se kur ai mbajti dorën e gruas së tij gjatë lindjes së vajzës, dhimbja e gruas së tij u qetësua. Ai donte të dinte nëse prekja mund të zvogëlonte vërtet dhimbjen. Kur dy njerëz mbajnë duart, frymëmarrja, rrahjet e zemrës dhe valët e trurit të tyre sinkronizohen. Sa më shumë që dikush ndjen empati me personin tjetër, aq më të sinkronizuara bëhen valët e trurit, gjë që lehtëson më shumë dhimbjen.

Fuqia e mbajtjes së duarve
Për të testuar hipotezën e tij, Goldstein dhe kolegët e tij nga Universiteti i Kolorados Boulder dhe Universiteti i Haifës analizuan 22 çifte të moshës 23 deri në 32 vjeç. Të gjithë çiftet kishin qenë së bashku për të paktën një vit. Çiftet u përballën me disa situata, duke përfshirë: ulur së bashku pa prekur, ulur së bashku ndërsa preken dhe ulur në dhoma të ndryshme. Ata përsëritën ngjarjet, por këtë herë me nxehtësi “të butë” në krahët e gruas. Kapakët e elektroencefalografisë (EEG) matën valët e tyre të trurit.

Të dhënat EEG treguan se kur çiftet ishin vetëm në të njëjtën dhomë, valët e trurit të tyre do të fillonin të përputheshin. Kjo ndodhi posaçërisht me grupin që korrespondon me vëmendjen e përqendruar, i cili quhet brezi alfa mu. Kur çiftet mbanin duart ndërsa gruaja kishte dhimbje, sinkronizimi i gjatësisë së trurit ishte në maksimum. Por kur çifti nuk mundi të prekte ndërkohë që ajo kishte dhimbje, sinkronizimi pushoi.

“Duket se dhimbja e ndërpret plotësisht këtë sinkronizim ndërpersonal midis çifteve dhe prekja e kthen atë”, thotë Goldstein. Ekipi hulumtues më pas kreu më shumë teste për të matur shkallën e ndjeshmërisë së burrit ndaj partneres të tij. Sa më empatik ishte ai, aq më shumë përputheshin valët e trurit të çiftit dhe aq më shumë dhimbja i zbutej.

Goldstein thotë se duhet bërë më shumë kërkime për të eksploruar më tej këtë fenomen. Megjithatë, ai dhe kolegët e tij studiues besojnë se një prekje ndjeshmërie mund ta bëjë një person të ndihet më i kuptuar, gjë që mund të jetë një shpjegim për lehtësimin e dhimbjes.

loading…

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *