A ‘plaken’ dëshirat? Ja si ndryshojnë marrëdhëniet seksuale te gratë pas kësaj moshe

[ad_1]

“Stina e dashurisë vjen e shkon. Dëshirat vështirë se plaken me kalimin e moshës” këndoi Franco Battiato në një nga këngët e tij më të famshme. Por edhe nëse dëshirat nuk plaken, ato me siguri ndryshojnë. Seksualiteti po evoluon vazhdimisht, po ndryshon vazhdimisht. Sidomos për gratë, të cilat pas të 50-ave duhet të lidhen me një nga fazat më të rëndësishme të jetës së tyre nga pikëpamja fiziologjike, pikërisht menopauzën.

“Mënyra se si ndryshon qasja ndaj seksualitetit për gratë, sigurisht që ka të bëjë shumë me përvojën e tyre, me mënyrën se si seksualiteti është përjetuar para menopauzës dhe mbi të gjitha me pritshmëritë”,-shpjegon psikologu dhe seksologu Matteo Merigo. “Për Disa gra menopauza është sinonim i lirisë. Nuk ka më mundësi për të mbetur shtatzënë dhe kjo hap skenarë të rinj. Për të tjera është krejt e kundërta, fundi i moshës pjellore korrespondon me fillimin e pleqërisë dhe kjo mund të përfshijë një qasje më pak e qetë ndaj seksit”.

Orgazma pas moshës 50 vjeçare

Me fillimin e menopauzës, ka ndryshime të mëdha hormonale. Prodhimi i estrogjenit dhe progesteronit zvogëlohet dhe kjo ngjarje mund të shkaktojë jo vetëm një ulje të dëshirës, ​​por edhe tharje më të madhe vaginale e cila gjithashtu mund t’i bëjë të dhimbshme marrëdhëniet seksuale. “Nga pikëpamja fizike, gjithsesi, organet si klitorisi, labia e vogël, llambat e vestibulës mbeten gjithsesi të inervuara dhe kjo do të thotë se nuk ka ulje të kënaqësisë apo të mundësisë për të arritur orgazmën”, – shpjegon Merigo.

“Tharja vaginale sot mund të zgjidhet me xhel dhe lubrifikantë. Por ajo që dua të theksoj është se seksualiteti nuk nënkupton vetëm marrëdhënie depërtuese, por edhe arritjen e orgazmës”. Lojëra, harmoni, ekuilibra të rinj: për shumë femra seksualiteti pas të 50-ave është një fazë eksperimentimi i madh. “Shumë çifte, veçanërisht ata afatgjatë, ata më të qëndrueshëm, pas një moshe e lënë veten më lehtë. Ata përjetojnë situata dhe kontekste mjaft të pazakonta ose të veçanta”. Mund të duhet më shumë kohë për të arritur orgazmën, pasi gjaku kërkon më shumë kohë për të arritur organet gjenitale, por intensiteti mund të jetë edhe më i madh. “Kjo varet nga liria që gratë ndjejnë se kanë fituar me menopauzën.”

Nëse menopauza gjeneron një bllok

Nëse për shumë gra menopauza është sinonim i lirisë, për të tjera ajo krijon një bllokim, një vështirësi për të ecur përpara. Menopauza kuptohet si një hyrje në pleqëri dhe kjo nga pikëpamja psikologjike mund të çojë edhe në një ulje të ndjeshme të dëshirës. “Në këto raste ne gjithmonë përpiqemi të flasim me një profesionist, në radhë të parë me gjinekologun, i cili mund të japë menjëherë disa këshilla për ta zgjidhur shpejt këtë bllokim. Më pas përpiqemi të marrim kohën që na duhet për të rizbuluar veten”. Një nga mënyrat më funksionale është t’i drejtoheni paralojës, për shembull. “Ato shpesh nënvlerësohen, neglizhohen. Në fillim të një lidhjeje atyre u jepet shumë rëndësi dhe më pas i harrojmë. Menopauza, nga ana tjetër, mund të bëhet një mënyrë e mirë për t’i riintegruar në seksualitetin e dikujt”.

Në çiftet afatgjatë, kërkimi dhe rizbulimi i bashkëpunimit mund të bëhet thelbësor në këtë fazë të re. “Përqafimi intim, ai që na bën të ndihemi të sigurt, që na bën të ndihemi të kuptuar nga partneri, në këtë fazë të jetës bëhet funksional ndaj seksualitetit”. Dhe pastaj nëse kemi një bllokim, përpiqemi të flasim për të edhe me partnerin, le t’i tregojmë dëshirat tona, fantazitë tona. Le të rizbulojmë veten ngadalë dhe të kthehemi në lojë hap pas hapi”.

loading…

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *